Uppteckning nummer LMV-S1336a

Titel: Ett par västgötaknallar.

Meddelare: Handlare Per Daniel Omnell  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Ett par västgötar hade varit på resa uppåt Norrland. Då han kom hem till sitt land igen berättade den ene om deras upplevelser.
"Dä va på den tiden, vi handla på Norrland så kom vi till en stuvá, där inga pip var på taket. (En kyrka). Då sa kamraten Backlund: "Nu kan du gå in å höra, va pastorn har att förkunna medan jag går omkring och skinnar å skämmar." -Då kan du vällan tänka, huru Herrans förbannade glad jag blev, när pastorn förkunnade å sade, att djävulen ligger slagen i mörksens bojor, till yttesta domen, så att kunde skinna och skämma så mycket vi överkom. -Så vandrade vi åter ena bit längre oppåt Norrland, så kom vi åter till en stuva, där inga pipa var på taket. Så jag sa till kamrat'n Backlund: "Nu kan du gå in å höra, vad pastorn har att förkunna, medan jag går omkring å sknnar å skämmer så många, jag överkommer." -Men då kan du vällan tänka, huru Herrans förbannade vred kamrat'n Backlund blev, när pastorn förkunnade och sade, att djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker, vem han upsluka må. -Då kom kamrat'n Backlund ut och sa: "Herren förbanne deg som så ljugit har i meg, för nyss sa du, att pastorn förkunnade och sade, att djävulen ligger slagen i mörksens bojor till yttersta domen, å nu förkunnar pastorn, att han går omkring som ett rytande lejon och söker, vem han uppsluka må. -Då sa la ja, som sanninga va: "Herran forbanna meg, har han inte slite seg mellan tjänstera!
Så vandrade vi vidare oppåt Norrland, och kamraten Backlund dog. Då gick jag till pastorn i församlingen å bad honom göra honom så salig som möjligt å dä kosta en tvåbanko. Men jag, som visste, att kamrat'n Backlund i livstia var begiven på starka drycker ba pastorn att jämte honom i kistan lägga ena flaska brännevin. Då sa pastorn: "Dä gå la inte an." Då sa jag som sanninga var: "Herran forbanna meg, ä han inte här i möra afta!"
Denna historia hörde jag berättas för en 35 år sedan av en värmlänning som arbetade hos en garvare här i socknen.